ÅOP er forkortelsen for Årlige Omkostninger i Procent. ÅOP indeholder alle de omkostninger der er, både ved etableringen af lånet og i løbetiden af lånet, og oplyses som en procent af størrelsen på lånet. Hvor stor eller lille lånets ÅOP er, kommer også an på, hvornår betaling af renter og afdrag falder. Eksempelvis vil et lån med en kort løbetid, det vil sige kort tilbagebetalingsperiode, meget tit have en relativ høj ÅOP. Det skyldes, at etableringsomkostningerne ved en kort løbetid, skal fordeles over en tilsvarende kort tid. Et lån med en lang løbetid vil derfor næsten altid have en lavere ÅOP.

 

ÅOP giver en god og reel mulighed for, at sammenligne de forskellige lån og kreditter, når du skal vælge lån. Du skal dog huske, at de lån eller kreditter, som du sammenligner, skal være ens med hensyn til lånestørrelse (det samlede kreditbeløb), løbetid og afdragsformen. Du skal også være opmærksom på, at der er forskel på ÅOP før skat og ÅOP efter skat. Efter skat er ÅOP mindre, men låneselskaberne har pligt til, at opgive ÅOP før skat.

Som nævnt har pengeinstitutter og andre låneudbydere pligt til, at oplyse ÅOP. Derfor skal du være opmærksom på, om ÅOP fremgår af låneudbyderens hjemmeside, når du leder efter lånemuligheder på internettet. Derudover skal ÅOP altid fremgå af lånekontrakten, som du underskriver.

Udover ÅOP vil du også støde på begrebet debitorrente, som i øvrigt har flere navne. Det bedst kendte er nok den effektive rente. Du kan her læse mere om debitorrente