Hvor meget kan jeg låne, er i bund og grund et spørgsmål om kreditværdighed. Mange tror fejlagtigt, at kreditværdighed alene handler om, om man er registreret i RKI eller lignende registre. Det er selvfølgelig en forudsætning for et lån, at du ikke er det. Men ” hvor meget kan jeg låne ” er også et spørgsmål om fast indtægt og størrelsen på denne, samt fx bopælsstatus. Er du enlig eller samboende, hvad er din alder og har du andre lån.

Mange af låneselskaberne er gode til, at komme tilbage med et tilbud, hvis de ikke godkender dig til det oprindeligt ansøgte lån. Hvis du fx har ansøgt om et lån på 100.000 kroner, kan det være, at låneselskabets vurdering er, at din kreditværdighed rækker til 75.000 kroner. Og så vil du ofte få et tilbud om det.

 

Hvor meget kan jeg låne, afhænger af…

Så spørgsmålet ” hvor meget kan jeg låne ” kan ikke besvares på forhånd. Som du sikkert kan regne ud, så er det samspillet mellem de forskellige oplysninger om dig, som afgør hvor meget du kan låne. Man kan sige, at jo højere indtægt du har des højere lån kan du formentlig få. Men hvis nu dit rådighedsbeløb, til trods for den høje løn, ikke er så stort, får det en indvirkning på lånebeløbet. Et mindre rådighedsbeløb kan skyldes at du har andre lån og kreditter, høje boligudgifter og lignende.

Hvor meget har du brug for at låne?

Et godt råd er, at finde ud af, hvor meget du har brug for at låne, i stedet for at stille spørgsmålet ” hvor meget kan jeg låne ”. Har du fx brug for et lån på 75.000 kroner, så er det beløbet du bør ansøge om. Medmindre, selvfølgelig, at du ikke har fast indtægt eller kun en meget lille indtægt, og du godt ved, at der ikke er plads i din økonomi til de højere afdrag. Så ansøg aldrig om et højere lån end du har brug for. Låneselskaberne kan godt se, om du forholder dig realistisk til det beløb du vil låne. Og husk også, at når du ansøger om et lån, så afgiver du oplysninger på tro og love.

Hvis låneselskabet godkender din ansøgning, eller giver dig mulighed for at låne et mindre beløb i stedet, så har du fået svar på dit spørgsmål: Hvor meget kan jeg låne ?